top of page
Zoeken

Weerzien na 10 jaar!

Christel Tinselboer bezocht na 10 jaar tijd, samen met haar twee zoons, opnieuw Guatemala en Timmerproject en waagde de reis! Lees hier meer over dit bijzondere weerzien van Christel.
''In 2013 besloten mijn man en ik met de kids terug te gaan naar Nederland en afscheid te nemen van Guatemala. Het land van de eeuwige lente waar we 10 jaar lang met veel plezier gewoond en gewerkt hadden. Tegelijkertijd namen we ook afscheid van mooie, lieve en bijzondere mensen zoals Suzan Eleveld van het timmerproject waar ik destijds mee samenwerkte maar…


...op donderdag 11 mei 2023 was het zover! Na 10 jaar zat ik weer in de ‘chickenbus’ van Antigua naar Alotenango om een bezoek te brengen aan het timmerproject van Suzan. De weg was nog steeds hetzelfde maar wist ik nog wel waar ik moest uitstappen? Gelukkig stond de cementen wasplaats er nog steeds, het herkenningspunt, waar ik eruit sprong! Mijn gezonde spanning kon niet wachten om samen met mijn twee zonen het fantastische project te bezoeken. Tien jaar is een lange tijd waarin veel is gebeurd en dat mocht ik met eigen ogen aanschouwen.

De entree was al een feestje. Aan de rechterkant aan de muur hingen twee prachtige zelfgemaakte houten lijsten met verschillende soorten houtverbindingen en in de andere lijst allerlei soorten frames. Iets verder kwamen we in de werkplaats waar een aantal leerlingen van middelbare school leeftijd hard aan het werk waren met het maken van een stoeltje. Allemaal geconcentreerd aan het werk met twee vakdocenten die met beleid hun aandacht verdeelden over de leerlingen. We kregen een rondleiding van Suzan die ons de mooie ruime opslagruimte voor al het hout liet zien, iets dat er 10 jaar geleden niet was. Heerlijk om zo’n plek te hebben, zodat er in de werkplaats echt ruimte is voor de leerlingen aan de werkbanken.

Daarna kregen we een kijkje in het lokaal waar alle grote machines stonden. Wow! Je zal hier maar het vak tot timmerman / -vrouw mogen leren. Toen gingen we naar boven. De bovenverdieping was er 10 jaar geleden nog niet dus eenmaal boven keken we onze ogen wederom uit. Een ruime plek waar iedere leerling zijn eigen werkbank heeft en er genoeg ruimte is om je werkstuk te mogen en kunnen maken onder leiding van een docent, een man die zijn vak verstaat, jaren ervaring heeft en weet waar hij over praat. De leerlingen waren fantastische projecten aan het uitvoeren; gedetailleerde potloodschetsen lagen naast perfect uitgezaagde onderdelen van salontafels, kastjes en bijzettafels. Deze jongens komen er wel. Wat een talent!

Tien jaar geleden was het timmerproject klein en in ontwikkeling met Suzan aan het hoofd, die dingen uitprobeerde en om adviezen vroeg. Niet wetende dat ze met haar twijfels, haar tomeloze energie, steeds maar wisselende docenten en haar doorzettingsvermogen tien jaar later een indrukwekkend timmerproject zou hebben, die jongeren uit Alotenango en omstreken kansen biedt voor de toekomst. Een toekomst voor zichzelf en hun familie. Suzan heeft het strak voor elkaar, denkt in mogelijkheden en is erin geslaagd om haar eigen talenten en professionaliteit in te zetten voor jongeren die een kans verdienen om hun verborgen talenten te ontwikkelen.

Suzan, onze samenwerking was intens en we hebben de basis mogen leggen voor jouw prachtige timmerproject. Ik gun je nog heel veel mooie en succesvolle jaren in Guatemala. Je mag trots zijn op wat je hebt neergezet. Complimenten!


Lieve groet,

Christel Tinselboer


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page