top of page

Alotenango

12 kilometer rijden vanaf de kleine koloniale stad Antigua, tussen drie vulkanen: de actieve vulkaan de Fuego en de vulkanen de Acatenango en de Agua, vind je de gemeente San Juan Alotenango. Met slechts één hoofdweg en veel smalle wegen op de flanken van de vulkanen wonen de ruim 21.000 inwoners van gemiddeld drie euro per dag per gezin van 6-8 mensen. 72% van de inwoners stammen af van de oorsponkelijke bewoners die de Maya taal Kaqchikel spreken. De oudere generaties vrouwen dragen nog klederdrachten met kleurige rokken en huipils en dragen de boodschappen op hun hoofd. Veel vrouwen kunnen nog weven op traditionele, smalle heupweefgetouwen. De mannen werken veelal als dagloner in de kleinschalige landbouw of hebben zelf een klein stukje grond waarop ze producten verbouwen. 

alotenango vulkaan leven.JPG
alotenango.JPG

In Alotenango worden vooral koffie, mais en bonen verbouwd. De koffie is voor de verkoop; de mais en bonen voor eigen gebruik. Veel vrouwen vinden werk in de huishouding, waar zij vele uren moeten werken voor een heel klein inkomen.  Ook zijn er een aantal grote kwekerijen in de buurt die planten produceren voor de export. Beroemd zijn de Aloteken voor de goede obers en horeca personeel die zij leveren in de hele omgeving tot in heel Guatemala. 

In het dorp leven zeer arme families, die geen geld hebben voor onderwijs, gezonde voeding, fatsoenlijk onderdak en medische kosten.  Veel van de kinderen worden al op zeer jonge leeftijd aan het werk gezet en erg jong geconfronteerd met zware verantwoordelijkheid. 

Onveiligheid en geweldadigheid  heeft grote invloed op het dagelijkse levens van de Aloteken. De bewoners met landjes hoger op de flanken van de vulkaan hebben enorme last van diefstel en onveiligheid. Zo worden de producten als ze bijna klaar zijn om te oogsten vaak gestolen. Voorheen werd de koffie vaak ‘s nachts gestolen door deze te plukken, nu wachten de dieven tot de mannen hun oogst naar beneden brengen en overvallen ze de boeren. Veel landjes worden daarom verlaten en raken verwaarloosd. Er wordt veel geleden onder afpersingen en er wordt misbruik gemaakt van de nood voor medicijnen voor familieleden om leningen aan te bieden, die vervolgens op zo’n gewelddadige en bedreigende wijze worden teruggeëist waardoor mensen soms hun landjes voor weinig geld moeten afstaan om hun schuld te kunnen inlossen.

Plein Alotenango (2021)_edited.jpg

Wil jij de mensen van Alotenango steunen? Doneer direct of lees verder en ontdek hoe je betrokken kan raken!

bottom of page