top of page

Suzan Eleveld

100502405_3112783838785852_8140688142484111360_n.jpg

Suzan komt uit Amstelveen, Nederland. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht in grafiek autonome kunst. Na haar opleiding is zij timmer workshops gaan geven aan meisjes bij een organisatie die techniek lessen verzorgde door en voor vrouwen.

 

‘Ik vind het belangrijk dat de timmercurssusen op het project in Alotenango voor jongens en meisjes even toegankelijk is. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat er een vrouw als voorbeeld is, daarom ben ik ook erg blij met mijn assistente Abi.’  

Suzan had altijd al de droom om een verre reis te maken in haar eentje. Toen zij 38 was is zij naar Guatemala gegaan om te reizen. Met een grote backpack en een een loodgieterstas met 10 kg. tweedehands gereedschap (gedoneerd door stichting Gered Gereedschap) en het idee om timmerles te geven, ging zij op pad. Dit beviel zo goed dat zij snel weer terug keerde, met weer een kist vol gereedschap. Zo ging zij een aantal jaren door met op en neer reizen en het brengen van gereedschap. Om haar kosten te dekken werd zij reisleidster, en zo wisselde ze haar baan als reisleidster in Midden Amerika en Mexico en het geven van timmerlessen in Guatemala af.

 

In 2002 besloot Suzan dat zij iets duurzaams wou neerzetten, en zo kwam zij in Alotenango terecht en begon daar met haar eigen timmerproject. Suzan begon met lesgeven bij een school in Alotenango. Het was een grote beslissing voor Suzan om voor de helft van het jaar te verhuizen naar Guatemala. Ze vond het best eng om iedereen achter te laten maar het was haar droom en ze besloot er voor te gaan. Met sponsors (kennissen, vrienden en familie) zette Suzan haar project voort. Na een aantal jaren is zij haar eigen werkplaats begonnen met niet meer alleen leerlingen van de school maar uit het hele dorp. Het project is steeds blijven groeien en in 2012 is er een stichting opgezet in Nederland om het project te ondersteunen met het vinden van donateurs.

‘ Ik vind het belangrijk dat de jongeren zich ook persoonlijk kunnen ontwikkelen hier in het project. Het is belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen, leren vragen te stellen en dat er een veilige, fijne sfeer is’.  

bottom of page