De start

Het timmerproject is opgericht vanuit het gevoel om kansarme kinderen te helpen. Dat gevoel is ontstaan nadat Suzan Eleveld (1962), na haar afstuderen in 1995 aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, reizen ging maken en reizen ging begeleiden in Mexico en Centraal-Amerika.

2000

Suzan kwam in 2000 voor het eerst in het land van de eeuwigdurende lente terecht, Guatemala. Nadat ze  had gezien hoe de mensen en vooral de straatarme bevolking leefden – letterlijk onder een paar golfplaten -, wilde ze zo snel mogelijk terug. Dat deed ze dan ook met een loodgieterstas vol met “Gered Gereedschap”. Dit is waar het allemaal mee begon.

Suzan kwam terecht in Alotenango. Een dorp gelegen tussen twee grote vulkanen, dicht bij de oude hoofdstad van Guatemala, Antigua. De kinderen van Alotenango reageerden enthousiast op de komst van “Sena Susana” (Juf Suzan) en het prachtige gereedschap. Ze wilden er graag mee leren werken. Suzan begon met het aanbieden van workshops en kon hiervoor terecht bij Stichting Los Niños, wat later een grote sponsor van het project werd.

Na de eerste keer is Suzan een aantal keren teruggeweest – steeds weer met een koffer vol prachtig opgeknapt tweedehands gereedschap van de Stichting Gered Gereedschap. Gedurende deze bezoeken aan Alotenango is het idee gerezen om iets permanenters op te zetten. En zo is het Timmerproject ontstaan.

Na de start van het Timmerproject ging Suzan lesmateriaal ontwikkelen, werkstukken ontwerpen en naast dat ze zelf les gaf zocht ze nieuwe vrijwilligers die ze inwerkte. Door donaties van vrienden, familie en andere betrokkenen kreeg Suzan de mogelijkheid om haar Timmerproject op te zetten en verder uit te bouwen. 

Het Timmerproject is sinds de start steeds groter geworden en biedt nu plaats aan ca. 60 kinderen en jongeren per jaar. De leerlingen van het Timmerproject doorlopen een educatief programma van twee jaar. Enkelen van hen kunnen doorstromen naar de vakopleiding.

2013

Om de school zelf, de leraren, het gereedschap en de materialen te kunnen bekostigen zijn intussen de donaties van Suzan’s vrienden en familie niet meer toereikend. In 2013 is het Timmerproject een officiële stichting geworden. De stichting, die is gevestigd in Nederland, legt zich volledig toe op de fondsenwerving zodat Suzan zich volledig kan richten op het project in Guatemala.

2014

Door jarenlange inspanning van veel mensen staat er nu een prachtig ingerichte timmerwerkplaats. Het timmerproject is sinds de start steeds iets groter geworden en heeft sinds 2014 als kers op de taart een professionele vakopleiding.