De geboorte van het timmerproject

Het timmerproject is opgericht vanuit het gevoel om kansarme kinderen te helpen. Dat gevoel is ontstaan nadat Suzan Eleveld (1962) na haar afstuderen in 1995 aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, waar ze leerde om exclusieve kasten en lampen te ontwerpen, reizen ging maken en reizen ging begeleiden in Mexico en Centraal-Amerika.

In 2000 kwam Suzan voor het eerst met een groep toeristen in het land van de eeuwigdurende lente terecht, Guatemala. Nadat ze de schitterende Maya tempels in de jungle had bezocht en ze ook had gezien hoe de mensen en vooral de straatarme bevolking leefden – letterlijk onder een paar golfplaten -, wilde ze zo snel mogelijk terug. Dat deed ze dan ook met een loodgieterstas vol met “Gered Gereedschap”.

Suzan kwam terecht in het dorpje Alotenango, dat is gelegen tussen twee grote vulkanen en zich bevindt op niet al te grote afstand van de oude hoofdstad van Guatemala, Antigua. De kinderen van Alotenango reageerden enthousiaste op de komst van “sena Susana” (Juf Suzan) en het prachtige gereedschap. Ze wilden er graag mee leren werken. Na de eerste keer is Suzan een aantal keren teruggeweest – steeds weer met een koffer vol prachtig opgeknapt tweedehands gereedschap van de Stichting Gered Gereedschap. Gedurende deze bezoeken aan Alotenango is  het idee gerezen om iets permanenters op te zetten. En zo is het “Timmerproject” ontstaan.

Jongens en meisjes.
Jongens en meisjes

Na de start van het Timmerproject ging Suzan lesmateriaal ontwikkelen, werkstukken ontwerpen en naast dat ze zelf les gaf zocht ze nieuwe vrijwilligers die ze inwerkte. Één van die vrijwilligers – Timbert van der Rijst – heeft begin november 2014 de nieuwe muurschildering op de voorkant van het gebouwtje van het Timmerproject gemaakt. Het is nu duidelijker dat met kansarme kinderen jongens én meisjes worden bedoeld.

De nieuwe voorkant van het gebouw

Door donaties van vrienden, familie en andere betrokkenen kreeg Suzan de mogelijkheid om haar Timmerproject op te zetten en verder uit te bouwen. Het doel van het timmerproject is om de leerlingen, jongens én meisjes, via figuurzagen, timmeren, schilderen en tekenen hun talenten te laten ontdekken en hun vaardigheden te laten ontwikkelen. Naast het lesprogramma, en dat is minstens zo belangrijk, leren ze hier omgang met anderen, medeleerlingen en instructeurs van het timmerproject, waardoor hun sociale vaardigheden ook nog eens worden verbeterd. Op deze manier werken ze aan zichzelf waardoor ze uiteindelijk niet alleen aan hun eigen toekomst kunnen bouwen, maar zelfs aan die van hun familie en soms zelfs hun dorpje.

Het Timmerproject is sinds de start steeds groter geworden en biedt nu plaats aan ca. 60 kinderen en jongeren. De leerlingen van het Timmerproject doorlopen een educatief programma van 3 niveaus. Recent is een pilot gestart met een 4e niveau.

Om de school zelf, de leraren, het gereedschap en de materialen te kunnen bekostigen zijn intussen de donaties van Suzan’s vrienden en familie niet meer toereikend. In 2013 is het Timmerproject een officiële stichting geworden. De stichting, die is gevestigd in Nederland, legt zich volledig toe op de fondsenwerving zodat Suzan zich volledig kan richten op het project in Guatemala.